Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
23.03.2018

Zápůjčka vs. Výpůjčka – jaké jsou rozdíly

Slyšeli jste už o termínech Výpůjčka a Zápůjčka? Co si pod nimi vlastně konkrétně představit?

Před rokem 2014 se říkalo půjčka, dnes se používá označeni zápůjčka. Jde samozřejmě jen o určitou formalitu, protože pod tento pojem spadají jakékoliv bankovní nebo nebankovní úvěry, bez ohledu na jejich dohodnutou výši. Zápůjčka však může být dohodnuta i ústně a jejím předmětem nemusí být vždy peníze, takových případů je ovšem vlastně minimum. A co je vlastně takzvaná výpůjčka a v čem se tyto pojmy zásadně odlišují?


Dříve se používal běžně i termín výprosa


Termín výprosa znamená vztah mezi půjčitelem a výprosníkem, mohlo jít o půjčení nářadí nebo jiných věcí. Doba používání nebyla běžně stanovena, půjčitel proto mohl vrácení požadovat vlastně kdykoliv, většinou na základě ústní dohody. Oproti tomu výpůjčka už vyžaduje patřičnou smlouvu, která stanoví nejen to, jak bude vypůjčitel s danou věcí nakládat, ale také, jak dlouho ji bude vůbec smět užívat. A mimochodem, musí jít o takzvanou nezuživatelnou věc, tedy například sekačku na trávu nebo sekerku (a nikoliv kupříkladu kanystr s benzínem). Výpůjčka je vlastně bezplatná záležitost, která je samozřejmě jen dočasná a záleží jen na vypůjčiteli, jak se k celé věci postaví.


Online půjčky spadají do kategorie zápůjčka

Takzvaná zápůjčka pak zahrnuje například i klasické online půjčky. Je třeba si uvědomit, že výpůjčka a zápůjčka rozhodně není jedno a totéž. Při výpůjčce jde o věc – movitou nebo i nemovitou – tedy například i bytovou jednotku. Alespoň v tom duchu hovoří občanský zákoník platný od 1. ledna 2014, který změnil skutečně mnohé. Předmětem zápůjčky mohou být třeba i zemědělské plodiny nebo jiné suroviny, v drtivé většině případů ale jde o peníze. Ve smlouvě pak musí být přesně uvedeno, do jakého termínu by měla být zápůjčka vrácena. Pokud tomu tak není, je výpovědní lhůta „pouze“ šestitýdenní, a to v tom případě, kdy se počítá s úroky. Pokud jde o zápůjčku bezúročnou, kdy si například vzájemně půjčují peníze přátelé nebo rodinní příslušníci, je právo na splatnost kdykoliv.


Zápůjčku může poskytnout banka i nebankovní společnost

S termínem zápůjčka se můžete samozřejmě setkat v bance, ale i v nebankovní firmě poskytující krátko i dlouhodobé úvěry. Cíl je jasný, pečlivě si vybrat poskytovatele, u kterého je záruka, že jednáte s někým nanejvýš férovým. Nebankovní půjčka samozřejmě má své jasně dané výhody, kterými jsou například tyto…

  • Bezpečnost dat. Nikdo se nedozví, že si půjčíte právě vy, osobní informace nikdo nezneužije.
  • Rychlost vyřízení. Odeslání peněz i schválení žádosti je totiž otázkou několika málo minut.
  • Transparentní jednání. Vždy budete vědět přesně, kdy je lhůta splatnosti a kolik zaplatíte.

A samozřejmě, mohli bychom ještě chvíli pokračovat. Pro co nejdetailnější informace se hodí kalkulačka půjčky, díky níž se dozvíte předem všechny cifry, které se budou kolem úvěru točit. Mít dobrý přehled je tu prostě hlavní, nebankovní sektor si na tom nakonec dlouhodobě zakládá. Smlouva o zápůjčce samozřejmě má jasně stanovené parametry, pokud si nevíte rady, zeptejte se raději odborníků.


Vzor hodně napoví, nebojte se inspirovat

Některé weby pak poskytují možnost stáhnout si vzor, který lze aplikovat prakticky na jakoukoliv podobnou záležitost. Půjčovat peníze ústně se samozřejmě nevyplácí a vědomy jsou si toho hlavně nebankovní společnosti a banky, které si klienty musí prověřit. Pokud jste proto žádáni přáteli o půjčku, rozhodně vše sepište. Ústní forma rozhodně není tou nejvhodnější, pokud jde o finance a o přátele byste mohli také v dohledné době přijít – stejně jako o zapůjčené peníze.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Tags: půjčka,

Další podobné články

   Zpět

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%