Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
05.03.2018

Bankovní registr klientských informací BRKI

K čemu všemu slouží bankovní registr klientských informací BRKI?

O tom, že existuje registr dlužníků SOLUS, už jistě slyšel naprosto každý. Ten, kdo v něm figuroval, mohl mít v minulosti značně obtížnější cestu třeba k bankovní půjčce. Snížila se totiž bonita žadatele o úvěr, což mohlo mít fatální důsledky a půjčka nemusela být schválena. Existuje však ještě další registr – BRKI – tedy bankovní registr klientských informací. Kdo ho založil a o co všechno se vlastně stará?


Registr, který není jen plný negativ


V zásadě existují registry dva – BRKI (bankovní registr klientských informací) a NRKI (nebankovní registr klientských informací). Za oběma stojí akciová společnost Czech Banking Credit Bureau (CBCB), která je v obchodním rejstříku již od roku 2000. O to, aby BRKI vznikl, se zasadila pětice tuzemských bank, ve výčtu figurují velká jména – kromě České spořitelny i ČSOB nebo Komerční banka, ale také MONETA Money Bank a UniCredit Bank. V registru BRKI nefigurují jen negativní informace o dlužnících, ale v podstatě jakákoliv úvěrová minulost klientů českých bank. Pokud si tedy žadatel o půjčku sjednával už nějaký úvěr v minulosti a splatil jej bez nejmenších problémů, při posuzování žádosti to bude vzato v potaz. A samozřejmě, něco podobného může znamenat poměrně dost plusových bodů.


Kdo všechno tedy takový registr využívá?


Podobný registr je samozřejmě velmi užitečný, nahlížet do něj kromě pětice zakladatelů mohou i další tuzemské banky nebo spořitelny. Mimo jiné Air Bank, Českomoravská stavební spořitelna, Equa bank, FIO banka nebo Raiffeisenbank a mnohé další. Banky se tak mohou lépe rozhodnout o tom, zda požadovaný úvěr schválí nebo se rozhodnou potenciálního klienta odmítnout. Záznamy v registru jsou pravidelně aktualizované a dá se říci, že má obrovskou vypovídací hodnotu. V krátké době je tak zcela jasno, půjčka hned a bez čekání.


Půjčit si samozřejmě lze i nebankovně


Prověřená nebankovní společnost je však velmi dobrou volbou. Samozřejmě, předpokladem je dobrý výběr, musíte mít jistotu, že jednáte s někým férovým. I proto byste měli vzít v potaz následující indicie…


  • Poskytovatelem je společnost, která má oficiální české sídlo. Zahraniční už je zavádějící.
  • Bohatá historie je dobrým vodítkem, pokud existuje dostatek referencí, jděte do toho!
  • Svou roli hraje i RPSN společně s úrokovou sazbou, obě cifry tedy dobře porovnejte.


Je také namístě dodat, že informace z registru BRKI vypovídají jen o činnosti fyzických osob, zatímco NRKI spravuje i dokumentaci osob právnických (tedy jinak řečeno, obchodních společnostech). Oba registry si samozřejmě mohou bez nejmenších problémů vyměňovat informace, čímž se zrychlí vyřízení případné žádosti o úvěr, je ale třeba nutný souhlas klienta. O případné zcizení dat se není třeba obávat, protože bezpečnost je zde na nejvyšší možné úrovni. Ostatně, existuje také takzvané bankovní tajemství.


Nebankovní mikroúvěry jdou i bez registru


Když se řekne nebankovní půjčka, mnohým se jistě vybaví lehkost jejího sjednání, kde je také minimum administrativních náležitostí. Jistě, je nutné doložit trvalý příjem, případný záznam v registrech však nehraje roli ve schválení nebo neschválení žádosti. Nebankovním institucím totiž nikdo nemůže nařídit, ať si podobnou věc prověřují, u bank je však situace poněkud odlišná. Mimochodem, mezi další české úvěrové registry patří již zmíněný SOLUS, ale také CRU – Centrální registr úvěrů – který byl založen Českou národní bankou. Možností, které mají tuzemské banky při prověřování bonity klientů, je tak vlastně poměrně dost.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%