Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
16.01.2018

Co je úvěr, jaké typy úvěrů existují?

V bance a mimo bankovní sektor, při volbě úvěru je třeba promyslet mnohé. O tom, co je to vlastně úvěr (nebo též půjčka) jistě zdlouhavě diskutovat nemusíme. Věřitel půjčí dlužníkovi dočasně finanční prostředky s tím, že k samotné jistině půjčky se připočítá i dohodnutý úrok. Zhruba tak by zněla neoficiální definice celého pojmu. V naší zemi rozlišujeme dva druhy úvěrů, a sice bankovní a nebankovní. Každý z nich má svá specifika, pojďme si vše trochu lépe rozebrat.


Před tím, než si půjčíme někde peníze, je třeba důkladně zvážit několik věcí


Co zvážit při získání půjčky? Především si je třeba prověřit společnost, u které bychom si úvěr chtěli sjednat. Zatímco u banky to není nutné v rozsáhlejším měřítku, protože v bankovním sektoru je dozorujícím orgánem Česká národní banka, v nebankovním sektoru je třeba trochu více opatrnosti. Aneb – důvěru si zaslouží jen ten, kdo opravdu působí důvěryhodně. Platby předem nebo podezřele nízké úrokové sazby rozhodně nejsou ničím, co by mělo myslícího zájemce o půjčku přesvědčit, spíše naopak. Důležité jsou tu i doplňkové služby, které mohou podat pomocnou ruku v nouzových situacích. Tak například, odklad splátek za mírný poplatek nebo pojištění schopnosti splácet, jsou dnes už jasnou samozřejmostí.


Druhy úvěrů jsou jasně dané, nabízí se nám hned dvě různé možnosti


Svět půjček je vlastně poměrně jednoduchý, hned na úvod si můžeme říci, že existují dva nejzákladnější typy úvěrů, které se poměrně dost odlišují. Nejde o žádné složité dělení, protože rozdíly mezi bankou a nebankovním sektorem plynou už z podstaty věci. Co si na tomto místě můžeme například zmínit?

  • Bankovní půjčka znamená zpravidla nižší úrok, který je ale vyvážen zdlouhavějším zjišťováním bonity klienta. V některých případech je nutné zřídit osobní konto v bance, jindy je nutné mít plat/mzdu v určité výši, jinak nebude žádost přijata. Bank je na trhu poměrně málo, takže výběr je velmi přehledný. Nabízí se možnost půjčit si až statisíce korun.
  • Půjčka v nebankovním sektoru rovná se často vyšší úrok než v bance, ale také mimořádná dostupnost a rychlost vyřízení. Procento schválených žádostí o půjčku je vyšší než v bance, žadatelé se také často dočkají bleskové výplaty. Vyřízení je často otázkou maximálně jedné hodiny, a to i během noci nebo o svátcích. Nebankovních subjektů je na trhu několik desítek.
  • Nebankovně si ale lze půjčit třeba jen tisíc korun, naproti tomu většina bank chce začínat s úvěrem řádově na tisících (nebo až desítkách tisíc korun). Pokud chce žadatel o půjčku menší sumu, se kterou například vyjde po zbývající dva dny do výplaty nebo hodlá zaplatit menší složenku, je nebankovní sektor dobrá volba. Pro půjčku sto tisíc korun je lepší banka.


Půjčka se dá v tuzemsku dohodnout u nejméně stovky různých subjektů, počítaje v to nebankovní poskytovatele, banky, ale rovněž i takzvané P2P půjčky (peer-to-peer), které si získávají popularitu hlavně v posledních měsících a letech. Na co bychom měli brát zřetel, pokud si půjčujeme peníze? Dáme vám několik dobrých rad…

  • Prověřte si úrokovou sazbu, ale také RPSN (roční procentní sazbu nákladů). Tu pak stačí jen vynásobit příslušným koeficientem a trefíte se na korunu přesně. Jasno pak máte hned!
  • Má poskytovatel dobrou pověst? To platí i pro banky. Zeptejte se svých známých, zapátrejte trochu ve vodách tuzemského internetu. Referencí v obou případech získáte víc než dost!
  • Jak pestrá je paleta doplňkových služeb? Tedy, jinak řečeno, můžete si o pár týdnů prodloužit splátkový kalendář, pokud je to nutné? Nebo mít půjčku pojištěnou?

Co zvážit při získání půjčky? Otázek je tu samozřejmě hned několik, dejte i na osobní dobrý pocit. S tou či onou společností se vám bude lépe jednat nebo budete mít pocit, že jejich internetová prezentace je výrazně přehlednější a propracovanější nad jiné. Vyberte si prostě transparentního partnera, který před vámi nic neskrývá, ostatně jako v životě. Volba půjčky, kterou si sjednáváte na delší časové období, je totiž velice důležité. A stejně tak není radno podceňovat mikroúvěr, jenž chcete zhruba na měsíc. Nebudete čekat dlouhé hodiny, ale o to více času byste měli věnovat rozmýšlení, jaká volba bude tentokrát tou pravou.


Půjčky hýbou celou společností, snad se ani nenajde někdo, kdo by ještě nějakou neměl


Druhy úvěrů jsou v zásadě jen dva, rozhodování je někdy ale poměrně složité. Zapojte rodinu a řekněte si pro a proti. Vezměte do ruky papír a tužku, rozepište se do dvou různých sloupečků co nejvíce. Musíte mít prostě jasno, že jednáte správně, v souladu s názorem svým, a hlavně názorem zbytku rodiny.





ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST


 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%