Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
09.04.2018

Rodičovské příspěvky pro rok 2018

Na jaké dávky mají rodiče nárok v letošním roce? Osvětlíme vám tuto složitou problematiku.

Sociální dávky mají obecně jedno společné. Každým rokem se podmínky pro jejich vyplácení trochu mění, někdy vůbec není snadné na ně dosáhnout. Jak je to vlastně pro letošní rok? Jaké jsou hranice pro rodičovský příspěvek a jaké jsou možnosti kolem rodičovské dovolené? Co je třeba přiložit k žádosti o tuto dávku? Od ledna 2018 přicházejí další změny, pojďme se na ně podívat trochu pod drobnohledem…


Horní hranice se od letošního roku ruší


Od nynějška už žádný strop, horní hranice měsíční dávky se ruší. V minulosti šlo o nejvýše jedenáct a půl tisíce korun, nyní jsou však jiné možnosti. Měsíční příspěvek se může upravovat, rodičovskou dovolenou je možné i výrazně zkrátit – a pobírat pak dočasně vyšší částku, než je obvyklé. Kdy vám vznikne nárok na rodičovský příspěvek?


Předložíte žádost na odboru sociální podpory

Půjčka online je vlastně jednoduchá záležitost, žádost o rodičovský příspěvek na příslušném odboru sociální podpory, který funguje při úřadu práce, je naproti tomu poněkud složitějšího rázu. Je zapotřebí přiložit hned několik dokumentů, jaké to jsou?


  • Váš občanský průkaz.
  • Rodný list dítěte.
  • Potvrzení OSSZ (Okresní správy sociálního zabezpečení) o tom, že máte nárok na tuto dávku.


Mateřská dovolená se může čerpat různými způsoby, dnešní systém je takzvaně vícerychlostní – mateřskou je možné obvykle pobírat dva, tři nebo čtyři roky, přičemž bude vyplácena různorodá částka. Je také důležité připomenout, že výše mateřské je pevně svázaná s hrubou mzdou (činí sedmdesát procent z vyměřovacího základu), rodičovský příspěvek je vždy stejný. V každém případě bude činit 220 tisíc korun, otázkou pro rodiče pak je, jak dlouho jej budou čerpat. Maximální možná lhůta je čtyři roky, může to být ale samozřejmě podstatně rychleji. Nakonec, u menších dětí se finanční injekce skutečně hodí, že?


Měsíčně lze čerpat až 36 tisíc korun

Díky tomu, že byla pro letošní rok již zrušena horní hranice jedenáct a půl tisíce korun pro měsíční výplatu rodičovského příspěvku, je možné vyčerpat za měsíc – čistě teoreticky – až 36 750 korun. Současně však nesmí jít o více než sedmdesát procent z původního vyměřovacího základu, takže každý rodič na podobnou sumu nedosáhne. A půjčka na mateřské dovolené? Ta se posuzuje například v našem případě zcela individuálně, záleží samozřejmě na tom, jaké je rodinné zázemí a oficiální měsíční příjem partnera. Nedá se, proto dopředu automaticky tvrdit, že na tuto půjčku jako rodiče nedosáhnete – protože šance je poměrně vysoká. Stačí prokázat dostatečný příjem, kterým poukážete na fakt, že rozhodně máte společně z čeho splácet…


A co když nebude nárok na mateřskou?

Pokud si maminka nehradila dobrovolné nemocenské pojištění minimálně po dobu jednoho roku během pobírání mateřské, zanikají její nároky na mateřský příspěvek. Tehdy je pak nárok na takzvaný rodičovský příspěvek ihned poté, co se dítě narodí. Podobný případ nastává, když se narodí děti v krátkém sledu po sobě, ještě během čerpání „první“ mateřské.


Kolik je možné čerpat v různých případech?

Rodičovský příspěvek má pak pevně stanovené mantinely. Do devátého měsíce věku dítěte může jít maximálně o 7 600 korun, polovinu této sumy pak lze čerpat až do čtvrtých narozenin potomka. Do budoucna by měly zákony zohlednit i rodičovský příspěvek v případě narození dvojčat. Dosud je celková pobíraná částka stále stejná jako když se narodí jedno dítě, tedy 220 tisíc korun. Podle dlouho připravované novely by pak měla celková výše rodičovského příspěvku v podobných případech narůst o padesát procent.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Nejnovější články

Archiv

Kategorie

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%