Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
14.03.2018

Zdědili jste dluhy? Co s tím můžete dělat?

Pokud jste zdědili dluhy, je nutné začít celou situaci co nejdříve řešit.

Dědictví nemusí být vždy jen o příjmech. Někdy naši prarodiče, rodiče nebo strýcové a tety mají velké dluhy, ať už na zdravotním pojištění nebo díky různým spotřebitelským úvěrům. Zákony se neustále mění, podle těch aktuálně platných odpovídají dědicové za dluhy v plném rozsahu, a to všichni společně. Samozřejmě bez ohledu na to, jak vlastně dluhy vznikly, může to být klidně i z dlouhodobě nezaplacené pokuty v MHD.


Občanský zákoník rozhoduje, dluhy se musí platit


Od ledna 2014 vstoupil v platnost dlouho připravovaný nový občanský zákoník. Podle něj je situace celkem jasná, dědic je zcela odpovědný za dluhy zůstavitele, a to i nad rámec celého odkazovaného dědictví. Pokud je ale dědictví zatíženo dluhy a dědic je o tom dobře informován, je třeba jednat neprodleně. Od okamžiku, kdy byl informován soudem o právu nechat sepsat soupis pozůstalosti, plyne jednoměsíční lhůta. Pokud ji dědic nevyužije, bude mít jen mizivou šanci tak udělat ještě dodatečně.


Nelze také odmítnout jen dluhy, dědictví je celek

Pokud se chcete dědictví zřeknout, samozřejmě tak učinit můžete. Počítejte ale s tím, že jakmile odmítnete dluhy a nehodláte splácet za zemřelého příbuzného žádné závazky, je třeba se zřeknout i nabytého majetku. Jinak řečeno, jedno bez druhého prostě a jednoduše nejde. Pokud není ve stanovené lhůtě uplatněna výhrada soupisu, dluhy je nutné uhradit v plném rozsahu. Pokud uplatněna bude, dluhy zůstavitele se platí jen do objemu dědictví, které je konkrétním dědicům přiřknuto. Výjimku tvoří případy, kdy má dědic trvalé bydliště v zahraničí, potom má na rozmyšlenou celé tři měsíce místo obvyklého jednoho.


V dluzích může být obsaženo cokoliv

Nenechte se mýlit, dluhy nevznikají jen z půjček, ale často třeba i skrze nezaplacené složenky. Pokud neuhradil zesnulý včas nedoplatek za elektřinu, mobilní paušál nebo plyn, dlužná částka narůstá a někdy může dosáhnout až astronomických výšin. Stejně tak předmětem dědictví (tedy aktivem, respektive nabytým majetkem) může být prakticky cokoliv, včetně financí, vzácných knihtisků a obrazů nebo třeba domácích zvířat s rodokmenem a tak podobně.


Nechcete odkázat dluhy? Je tu osobní bankrot

Pokud nechcete svým potomkům odkázat jen samé pohledávky a vymanit se z osidel dluhové pasti, nabízí se osobní bankrot. Ten má stále přívětivější podmínky, administrativa není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát a často vám může vydatně pomoci i nezisková organizace. Jde samozřejmě o běh na delší trať, na posbírání potřebných formalit a vyřízení žádostí věřitelů u soudu si budete muset přeci jen počkat. A za jakých podmínek můžete o osobní bankrot vůbec formálně požádat?


  • Máte dluh vůči přinejmenším dvojici věřitelů. Dvě půjčky u téže firmy rovná se jeden věřitel.
  • Dluhy prokazatelně nejste schopni splatit. Exekuční řízení je v plném proudu, věřitelé čekají.
  • Je třeba podat návrh ke krajskému soudu. To vše za asistence akreditovaného specialisty.


Jistě, vypořádání se s dluhy rozhodně není tak jednoduchá záležitost, jako je třeba naše první půjčka zdarma a její sjednání, ale do budoucna budete mít dobrý pocit a děti vám určitě jednoho dne hodně poděkují. Mít osobní finance v pořádku totiž znamená odejít z tohoto světa v poklidu a míru, o tom jistě nemusíme nijak zdlouhavě diskutovat. Je dobře mít všechny své věci ukončené, něco dětem zanechat a zemřít spokojeně doma v kruhu svých nejbližších. Dědictví pak vyřeší kvalitně sestavená závěť, o kterou se kdykoliv může postarat odborný notář – můžete ji sepsat třeba i na prahu padesátky.


ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Nejnovější články

Archiv

Kategorie

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%