Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
28.02.2018

Jak na osobní bankrot? Vše, co potřebujete vědět

Osobní bankrot je řešením v krizové životní situaci. Poradíme vám se vším, co bude třeba zařídit

Když se řekne osobní bankrot, mnoha lidem se doslova až zastaví srdce. Není se, ale čeho obávat dopředu. Jde prostě o krajní řešení situace, která už vlastně ani nemá jiné východisko. Dluhová past sklapla, věřitelů je více a dlužník není schopen splácet podle původního harmonogramu. Od letošního ledna navíc došlo k úpravě, osobní bankrot je díky ní ještě přijatelnější řešení pro řadu dlužníků. Pojďme si proto na celou tuto problematiku trochu posvítit…

Tři základní podmínky a jednání může pokračovat

Ke splnění zákonných podmínek stačí pořád relativně málo. Platí ale, že klasická online půjčka je mnohem jednodušší, vypracovat soudní návrh totiž trvá delší dobu. Tedy, dlužník by měl mít za prvé dostatečný příjem, bez něj vlastně ani nebude žádost schválena. A jaké další věci je třeba splnit?

  • Mít své závazky nejméně vůči dvěma věřitelům. Pokud jde o 2 půjčky u jedné banky, jde jen o jediného věřitele. Celkový počet věřitelů není v zásadě omezen, může jich být např. 5,10…
  • Dluhy musí být dlouhodobě po splatnosti. A to samozřejmě bez vyhlídky na nějaké hmatatelné zlepšení. Exekuční řízení se již rozběhlo, prodlení v platbách už došlo daleko…
  • Musí být také zpracován návrh ke krajskému soudu. Dlužníkovi by měl při jeho sestavování a podávání asistovat akreditovaný odborník, požadavek je platný od léta minulého roku…


Vláda v polovině ledna 2018 schválila další novinku, dluh se bude celkově splácet sedm let (místo dřívějších pěti). Padla také původně stanovená minimální hranice třiceti procent z celkové výše sumy, které měl dlužník původně splatit. Samozřejmě, dlužník se také musí zavázat k dodržování několika zásad. Má mimo jiné zapovězeno se nadále zadlužovat. Měl by mít také dlouhodobé zaměstnání a prodat všechen zbytný majetek. Půjčka bez nahlížení do registru se jej tak netýká, bude muset příštích několik let vystačit s málem a žít poměrně skromně. Splácet by pak měl z dlužné částky maximum možného, vždy bude záležet na konkrétním případu.


Jde skutečně o běh na dlouhou trať


Zákony se mění doslova rok od roku, stále však platí, že návrh na oddlužení je celkem složitá záležitost. Měl by samozřejmě obsahovat základní osobní data dlužníka, ale také vypracovaný návrh na konkrétní formu oddlužení. Údaje o veškerých dlužných částkách a aktuálních příjmech dlužníka tu musí být pochopitelně také. A kdo vlastně může být oním akreditovaným odborníkem, který pomáhá dlužníkovi sepsat tento návrh? Předně si uveďme, že zákonná norma také stanovuje maximální možnou odměnu za takový úkon, která činí čtyři tisíce korun u jednotlivce a o dva tisíce korun u manželů, kteří se zbavují dluhů společně. Takzvané společné oddlužení manželů je možné ze zákona již od roku 2014.


  • Může jít mimo jiné o advokáta, exekutora nebo notáře. Do hry se může dostat třeba také insolvenční správce.
  • Samozřejmě lze také oslovit neziskovou či veřejně prospěšnou organizaci. Ty pak nevyžadují z principu žádnou odměnu.
  • Odměna není vyplacena naráz, ale ve formě splátek. A samozřejmě také až poté, kdy začne samotné insolvenční řízení probíhat.


Online půjčka má samozřejmě svá specifika, to ale platí i pro návrh na oddlužení a celý proces insolvence. Do insolvenčního řízení se postupně hlásí věřitelé, vůči nimž má dlužník své závazky. Záležitost samozřejmě nebude vyřízena v řádu minut nebo hodin, ale potrvá celé dny. Je proto namístě obrnit se trpělivostí a čekat, než tento administrativně náročný proces neskončí. Tím ale splátkový kalendář teprve začíná, takže před dlužníkem je několik hubených let, na jejichž konci ale vyjde s naprosto čistým štítem.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%