Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
07.03.2018

Životní a existenční minimum pro rok 2018

Kolik činí životní nebo existenční minimum? Důležitá čísla pro letošní rok. 

Pravidelný příjem každého z nás je hodně různorodý. Někdo dosáhne jen na minimální mzdu, jiní si vydělají v čistém dvacet pět tisíc korun měsíčně. Samozřejmě platí, že vyjít v domácnosti s menším objemem financí je mnohem těžší, zvláště když započteme třeba inflaci. Jaké jsou ale aktuální podmínky pro ty vůbec nejchudší? Pojďme si tedy společně rozebrat problematiku kolem životního a existenčního minima pro tento rok.


Existenční minimum je mírně přes dva tisíce


Zákon, který určuje výši existenčního a životního minima byl přijat už v roce 2006.  Jaký je vlastně mezi těmito dvěma položkami rozdíl? Například v tom, že u životního minima dochází k mnohem častější valorizaci. Minimum existenční činilo původně 2 020 Kč, aby se po šesti letech od přijetí zákona navýšilo o 180 korun. Současná výše je tak 2 200 Kč a nezdá se, že by se do budoucna měla nějak zásadněji měnit. Valorizace sice v úvahu přichází, ale výhledově spíše dosti mírná. Změnu může nařídit vláda, projeví se vždy od prvního ledna následujícího roku. Obecně je ale podmínkou, že životní náklady se meziročně zvýší o více než pět procent – a například míra inflace je poněkud nižší.


Půjčovat si je v takové situaci nemožné

V každém případě platí, že půjčka online je lidem pobírajícím oficiálně pouze toto minimum zapovězena, je totiž nutné doložit trvalý příjem. Jinak řečeno, nemají vlastně z čeho tuto půjčku splácet, i kdyby šlo o relativně malý peníz, třeba pouhou tisícikorunu. Existenční minimum je totiž částkou, která pokryje ty vůbec nejzákladnější životní potřeby. Nepočítá se ale například s výdaji za bydlení, které řeší jiná sociální dávka. Ze zákona jej nelze vypočíst u nezaopatřených dětí, penzistů, osob invalidních ve třetím stupni nebo lidí starších osmašedesáti let, zde je nutné přistoupit k jiné metodice.


Životní minimum se sčítá pro celou domácnost

Kolik vlastně činí takzvané životní minimum? Vypočítává se i podle toho, kolik osob žije ve společné domácnosti. Nemusí jít vždy jen o rodinné příslušníky nebo životního partnera, ale i jiné osoby užívající společně tentýž byt (s výjimkou případu, kdy písemně uvedou, že spolu trvale nežijí a také nehradí životní náklady). Pokud jde jen o jednotlivce, je výše této sociální dávky vždy 3.410 Kč. Jakou sumu ale obdrží třeba lidé žijící v jedné domácnosti třeba s malými dětmi? To nám lépe osvětlí tabulka…


Komu bude vyplaceno

Měsíční životní minimum

První osobě v domácnosti

3.140 Kč

Druhé a další osobě v domácnosti (mimo nezaopatřených dětí)

2.830 Kč

Nezaopatřenému dítěti pod 6 let věku

1.740 Kč

Nezaopatřenému dítěti mezi 6 a 15 lety věku

2.140 Kč

Nezaopatřenému dítěti mezi 15 a 26 lety věku

2.450 Kč


I když je pro lidi pobírající třeba životní minimum první půjčka zdarma možná velmi lákavá, pro její schválení je zapotřebí doložit trvalý příjem. Mezi něj se nezapočítávají sociální dávky, půjčit si mohou zaměstnanci, OSVČ i penzisté, ale například pro nezaměstnané je mikroúvěr (a nejen ten) zcela mimo hru. 


Existenční minimum je pro úzkou skupinu

I když jistě nezní dva tisíce korun měsíčně nijak příjemně, reálně existenční minimum pobírá pouze velmi málo lidí. Jedná se například o případy osob, které jsou v evidenci Úřadu práce a de facto odmítají jakoukoliv spolupráci. Nechtějí pracovní nabídky, neberou v úvahu ani možné nabídky rekvalifikací. Poté mohou úředníci ÚP přistoupit ke snížení životního minima na existenční, což znamená měsíčně o více než dvanáct stokorun méně. A to je jistě citelná ztráta pro každou podobnou domácnost.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Nejnovější články

Archiv

Kategorie

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%