Vše o financích a online půjčkách | SOScredit.cz
27.03.2018

Bonita klienta – co to je a jak ji vypočítat?

Bonitu klientů je třeba prověřit, velký důraz na podobnou věc kladou hlavně tuzemské banky.

Když se řekne bonita klienta, mnoho z nás si vybaví možná něco neurčitého. Co to vlastně znamená? Jednoduše řečeno, ukazuje to na schopnost klientů splácet bez problémů své finanční závazky. Žadatelé o půjčku, ať už v bance nebo nebankovním sektoru, jsou hodnoceni například podle toho, jak vysoká je jejich mzda nebo životní perspektiva. Mít dobrou práci, byt v osobním vlastnictví a současně být stále bezdětní, to značí vysokou šanci na úspěch…


Rozhoduje mnoho faktorů, výše příjmů je hlavní


Především banky si musí prověřit své klienty, protože by jinak poskytly půjčku někomu, kdo ji nebude splácet podle původního harmonogramu. Je to nutností i kvůli novému zákonu, který se týká spotřebitelských úvěrů. Pokud totiž bude schválena půjčka někomu, kdo nemá dostatečný příjem nebo není z jiných důvodů schopen dodržet závazky, může být smlouva za jistých okolností dokonce anulována. Úroky pak spláceny vůbec nebudou, půjde jen o jistinu – a tu musí doplácet klient „podle svých možností“. Šlo by proto o běh na dlouhou trať, poskytovatelé půjček se tedy musí pojistit, aby k podobným situacím nedocházelo. Ze zákona se musí doložit i pravidelný příjem, respektive potvrzení o něm, například ve formě několika posledních měsíčních výpisů z účtu.


Co je to scoring a jak se vypočítává?

Aby se věrohodně posoudila klientova bonita, je zapotřebí vypočíst takzvaný scoring. Přistupují k němu hlavně banky, jde o skutečně komplexní hodnocení životní situace žadatele, patří sem tedy mimo jiné…


  • Věk a vzdělání klienta. Starší klienti s nižším vzděláním pak mají bonitu výrazně sníženou.
  • Výše příjmů a výše výdajů. Posuzuje se nejen plat v zaměstnání, ale také výdaje na bydlení.
  • Celková platební historie. Jinak řečeno, nebyl někdy v minulosti problém se splátkami?
  • Rodinný stav nebo bydliště. Jde o okrajové záležitosti, ale je třeba posoudit úplně vše.


Je tedy jasné, že podobně všeobecné informace v kombinaci s osobními daty poskytnou velmi věrohodný náhled na klientovi aktuální situaci. A co všechno bonitu klienta sníží? Pokud je v insolvenci nebo je zrovna uprostřed probíhající exekuce, je v tom případě nějaká naděje na půjčku vlastně nulová. Totéž platí v případě banky, kdy je záznam v registru dlužníků. Ten ale samozřejmě není stopkou v případě nebankovních společností, které tuto podmínku obvykle ani nemají. Půjčka bez registru je proto poměrně snadno dostupná.


V případě nízké bonity není nic ztraceno

Krátkodobá půjčka samozřejmě příliš velké prověřování bonity nevyžaduje, v bance ale můžete narazit. V každém případě, pokud máte bonitu příliš nízko, rozhodně se není třeba předem vzdávat, poraženi ještě zdaleka nejste! Je zapotřebí tuto hodnotu nějakým způsobem zvýšit, a to třeba tak, že se spolužadatelem o půjčku stane lépe vydělávající partner.


Půjčka do výplaty bonitu řešit moc nebude

Úvěr v řádu několika tisíců korun není totéž, co hypotéka, na tom se jistě shodneme všichni. A není to ani důvod, aby se žadatel prověřoval natolik, aby se celý proces protáhl třeba na několik dlouhých dnů. Žádné výpisy z registru dlužníků, které navíc nebankovní společnost vyjdou na pár stokorun, proto nebudou zapotřebí. Taková věc je prostě neefektivní, zákon ji navíc vůbec přímo nenařizuje. Daleko důležitější bude potvrzení o příjmu, bez kterého se už žádná žádost o půjčku neobejde a samozřejmě to neplatí jen pro bankovní sektor. Stále je však pravdou, že sjednání nebankovní půjčky je spíše záležitostí minut, a to třeba i když si vzpomenete během nočních hodin. Počítačový automat totiž pracuje bezchybně a nonstop.




ZDE VYPLŇTE ŽÁDOST

 

FAQ – často kladené otázky k půjčkám:

Jak získat první půjčku zdarma?

Využijte slevový kód „faq“ nebo klikněte na tento odkaz k získání půjčky zdarma.
 

Kolik si mohu půjčit?

Maximální částka, kterou Vám můžeme půjčit je 30 000 Kč se splatností max. 35 dní.
 

Jaké podmínky musím splňovat pro získání půjčky?

  • být občanem ČR nebo mít v ČR povolení k trvalému pobytu
  • být svéprávný a starší 18 let
  • mít vlastní bankovní účet nebo prokázat dispoziční právo k bankovnímu účtu zletilé třetí osoby
  • mít pravidelný měsíčný příjem
     

Jak probíhá registrace a žádost o půjčku nového klienta?

1. vyplnit jednoduchý formulář
2. potvrdit přečtení a odsouhlasit Smlouvu o úvěru
3. během 15 minut Vás budeme informovat, zda jsme Váši půjčku schválili, případně zamítli
 

Jak se dozvím že, půjčka byla schválena?

Během několika minut Vám zašleme odpověď formou SMS zprávy na Vámi uvedené číslo mobilního telefonu o poskytnutí či neposkytnutí půjčky.

Další podobné články

   Zpět

Kolik si chcete půjčit?
1000 Kč
15000 Kč
Na jak dlouho?
7 dní
28 dní
Částka
-
Celkem
Poplatek:
2211 Kč -
Splatnost:
-
RPSN:
-
RÚS:
0%